Intouch__Interface_logo

Što je remarketing?

Ponovno ciljanje (target), poznato i kao remarketing, predstavlja strategiju koja omogućuje dosezanje potencijalnih kupaca koji su već posjetili vašu web stranicu ili izvršili određenu radnju. Ova marketinška taktika usmjerena je na korisnike koji su već imali interakciju s vašim brendom ili primili određene poruke. Često su to osobe koje još nisu izvršile kupovinu ili poduzele radnje koje bi ih približile cilju. Ponekad je potrebno ponovno uspostaviti komunikaciju s njima. Ova vrsta ciljanja postaje sve raširenija, a važno je razumjeti kako točno radi i koje koristi možemo ostvariti korištenjem remarketinga.

REMARKETING

Zašto se odlučiti na remarketing?

Kupci često biraju remarketing zbog značajnih rezultata koje ovakve kampanje mogu postići u povećanju konverzija. Prema istraživanju provedenom od strane tvoraca ReadyCloud Suite CRM-a, postoji značajan porast vjerojatnosti konverzije među korisnicima koji su izloženi remarketing oglasima. Čak 70% ispitanika koji su vidjeli oglas pokazalo je veću vjerojatnost izvršavanja konverzije na njihovoj web stranici, dok je CTR ovakvih kampanja bio deset puta veći u usporedbi s običnim online bannerima.

Zanimljivo je napomenuti da samo 8% kupaca koji su napustili košaricu, a nisu bili izloženi remarketing oglasima, vraća se kako bi dovršilo kupnju. No, kada su izloženi ovoj vrsti kampanje, stopa povratka povećava se na impresivnih 26%.

Dodatno, primjer studije slučaja trgovine gumama ilustrira kako pažljivo planirane akcije mogu rezultirati povećanjem konverzije web stranice za čak 161%.

USMJERAVANJE PREMA KORISNICIMA

Remarketing oglasi.

Remarketing oglasi se pojavljuju na raznim stranicama diljem interneta putem Google-ovih partnerskih platformi. Ovi oglasi mogu se vidjeti na različitim web mjestima, uključujući YouTube, net.hr i druge portale s oglasnim prostorima prilagođenim za remarketing. Googleova mreža partnera, koja doseže do otprilike 35% korisnika u Hrvatskoj, osigurava visoku vjerojatnost da će ciljana publika vidjeti ponudu.

Facebook također pruža izvrsnu eksponiranost remarketing oglasima, posebno na samom Facebook portalu, ali i na Instagramu. Oba ova rješenja, s obzirom na njihovu integraciju, omogućuju marketinškim stručnjacima lako zakazivanje prikazivanja oglasa na oba kanala istovremeno.

U remarketingu, ključno nije gdje se oglasi prikazuju, već kome se prikazuju. Oglasi se ciljano prikazuju korisnicima koji su već pokazali interes ili su posjetili vašu web stranicu. Prikazivanje oglasa može se dogoditi dok korisnici pregledavaju YouTube, čitaju vijesti na portalima ili sudjeluju na forumima. Također, ovi oglasi se često pojavljuju u besplatnim mobilnim ili web aplikacijama, a svi parametri upravljaju se putem Google Ads sučelja.

remarketing-blog-2

UČINKOVITOST

Vrste remarketinga.

Remarketing s vlastitom grupom
Napredniji mehanizam koji koristi popis e-mail adresa za prikazivanje oglasa korisnicima na temelju njihove prethodne interakcije s vašom tvrtkom.

Statički remarketing
Oglasi koji dosežu publiku koja je već posjetila vašu web stranicu, obično usmjereni prema prethodno posjećenoj URL adresi. Sadržaj oglasa je unaprijed definiran, iako postoje razne varijante oglasa.

Dinamički remarketing
Ovaj oblik remarketinga prilagođava oglase korisnicima na temelju njihovog ponašanja na web stranici. Na primjer, ako su korisnici pregledavali cijene avionskih karata, oglasi će se automatski prilagoditi tom ponašanju, nudeći dinamičan sadržaj poput destinacija putovanja ili datuma rezervacije.

Remarketing pretraživanja
Koristi se za dosezanje korisnika internetskog pretraživanja koji su zainteresirani za određeni proizvod, uslugu ili tvrtku.

Mobilni remarketing
Oglasi se prikazuju u mobilnim aplikacijama koje surađuju s Google oglašivačkom mrežom, ciljajući korisnike koji su već bili na vašoj web stranici. 

Video remarketing
Ovaj tip remarketinga cilja korisnike koji su prethodno posjetili YouTube kanal tvrtke ili gledali video materijale povezane s brendom.

SAŽETAK

Zaključak.

Remarketing promet općenito je znatno isplativiji od “originalnog” prometa. Važno je zapamtiti da se radi o ponovnom dosezanju ljudi koji su već imali kontakt s vašom web stranicom, što znači da ste već poduzeli marketinške napore kako biste ih privukli prvi put. Odlučujući se za remarketing, pruža vam se prilika za povećanje konverzija u vašoj online trgovini. Povećanjem konverzija automatski raste i promet na vašoj web stranici, a stalni kupci mogu biti zainteresirani i za druge proizvode iz vaše ponude.

Remarketing također omogućuje izgradnju jačih odnosa s kupcima, budući da ih oglasi podsjećaju na vašu trgovinu. Ova vrsta aktivnosti donosi rezultate jer omogućuje personalizaciju poruka, što je očekivanje kupaca.

remarketing-blog-3